poniedziałek, 25 marca 2013

Śledzie zawijane ze śliwką w zalewie pomidorowej

Śledzie a'la matyjasy w pysznej zalewie pomidorowej wg tego przepisu . Idealne na Świąteczny stół. Idealne również na przedświąteczny stół , bo to w końcu postna rybka jest ;)
Składniki :
  •  1 kg śledzi a'la matyjas
  • 2 cebule
  • śliwki suszone
  • 1 szl. octu 
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. wody
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe 
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli - śledzie już i tak są słone
  • wykałaczki
Śledzie moczymy kilka godzin w zimnej wodzie aby pozbyć się nadmiaru soli .
Po wymoczeniu rozkładamy , na końcu kładziemy śliwkę suszoną i zawijamy w rulon , spinamy wykałaczką .
 Tak zwinięte śledziki układamy w szklanym naczyniu . 
Przygotowujemy zalewę : wodę , olej , cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut . Pod koniec wlewamy ocet , gotujemy 2-3 minuty i gorącą zalewamy śledzie , przykrywamy i odstawiamy na 4-5 dni w chłodne miejsce .
Takie śledziki są bardzo delikatne , rozpływające się w ustach :)
 Smacznego !

Dania Postne

5 komentarzy:

  1. Mmm, trzeba mieć smaka na takie rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. SKORZYSTAM Z PRZEPISU,DZIĘKUJE ,POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo,właśnie takiego przepisu szukałam! Ostatnio zajadam się zawijańcami ze śliwką Seko, ale postanowiłam zrobić takie sama w domu. Więc jak będą wyglądać i...smakować!, to już wiem, co przez kolejny tydzień będzie królować na naszym stole :)) Biegnę do kuchni próbować. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)