Dzięki jogurtowi jest wilgotna i bardzo smaczna a kolorystycznie nawiązuje do nadchodzącej wiosny , polecam !
Składniki :
- 4 jajka
- 400 g mąki pszennej
- 1 szkl. cukru
- olejek waniliowy
- 3/4 szkl. oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 3/4 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 mrożona kostka liści szpinaku ( należy ją rozmrozić)
- drobinka barwnika spożywczego zielonego - choć niekoniecznie bo szpinak już nadaje zielonkawy kolor , wybór zależy od piekarza ;)
Tak wyrobione ciasto dzielimy na połowę i do jednej dodajemy odciśnięte liście szpinaku i miksujemy blenderem . Jeżeli chcemy dodatkowo podkolorować dodajemy barwnik .
Formę z kominem do pieczenia babki smarujemy olejem i wysypujemy mąką .
Ciasto nakładamy naprzemiennie , warstwę białego i warstwę zielonego .
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok.60 minut .
Po ostygnięciu ozdabiamy wg uznania lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz dekoracjami .
Smacznego !
Cudny ten zielony kolorek..a ze szpinakiem jeszcze nie robiłam..zapraszam do akcji Babki i babeczki..
OdpowiedzUsuńszpinaku na słodko jeszcze nie próbowałam. ciekawa propozycja, a taka babka z pewnością będzie wspaniale wyglądać na świątecznym stole
OdpowiedzUsuńpozdrawiam 6niebo
Kocham szpinak ale w takiej postaci go jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie to wygląda :)
bardzo wiosenna zielona babka:)
OdpowiedzUsuńwow , jest znakomita ! ta zieleń *-*
OdpowiedzUsuńwow cóż za połączenie smaków :) niecodzienne (dla mnie:P) ale z pewnością pyszne
OdpowiedzUsuń