Soczewica zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP.
Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa również na serce i krążenie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi.
Składniki :
- 4/3 szkl. suchej czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 pomidory suszone
- 1/4 kostki twarogu
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- curry
- olej do smażenia
- mleko lub jajko do posmarowania pierożków
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia , pod koniec dodajemy starte ząbki czosnku i imbir, szczyptę curry.
Ugotowaną soczewicę mieszamy z cebulką , koncentratem , rozdrobnionym serem i przyprawiamy do smaku . Ja dokwasiłąm jeszcze troszkę sokiem z cytryny .
Ciasto francuskie rozwinąć , pokroić na kwadraty , na kazdy układac farsz i zawijać formując pierożki .
Wierzch posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem .
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika do zrumienienia , ok. 20 minut .
Smacznego !
Smaczne I healthy, I don't believe it
OdpowiedzUsuń