wtorek, 19 marca 2013

Francuskie pierożki z czerwona soczewicą

Pierożki z ciasta francuskiego z farszem z czerwonej soczewicy . Dzięki dodatkowi imbiru i curry smak troszkę na nutę indyjską .Idealne do pracy lub szkoły na drugie śniadanie :)
Soczewica zawiera lekkostrawne białko, wapń, żelazo, beta-karoten oraz witaminy B i PP.
Korzystnie wpływa na śledzionę, trzustkę i żołądek, wzmacnia aktywność nerek i nadnerczy. Pozytywnie działa również na serce i krążenie, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi.

Składniki :
  • 4/3 szkl. suchej czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 
  • 2 pomidory suszone
  • 1/4 kostki twarogu
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • olej do smażenia 
  • mleko lub jajko do posmarowania pierożków 
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu .
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy do zrumienienia , pod koniec dodajemy starte ząbki czosnku i imbir, szczyptę curry.
Ugotowaną soczewicę mieszamy z cebulką , koncentratem , rozdrobnionym serem i przyprawiamy do smaku . Ja dokwasiłąm jeszcze troszkę sokiem z cytryny .
Ciasto francuskie rozwinąć , pokroić na kwadraty , na kazdy układac farsz i zawijać formując pierożki .
 Wierzch posmarować mlekiem lub roztrzepanym jajkiem .
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika do zrumienienia , ok. 20 minut .
 Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)