Chciałam udekorować jak autorka przepisu ale lenistwo wygrało i zostały udekorowane jedynie lukrem ;)
Składniki :
( porcja na 28 babeczek)
- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1,5 szkl. cukru
- 170 g masła - roztopionego
- 3 jajka
- olejek waniliowy
- 1 łyżeczka barwnika spożywczego czerwonego
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki octu winnego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 budyń waniliowy
- 0,5 l. mleka
- sól morska gruboziarnista - szczypta
Budyń ugotować wg przepisu i ostudzić , do ostudzonego wsypać szczyptę soli morskiej .
Na babeczki : w jednej misce wymieszać składniki suche , w drugiej mokre .
Sodę wymieszać z octem do spienienia i wlać do ciasta.
Foremki wyłożone papilotkami napełniać do połowy ciastem , ułożyć 1 łyżeczkę budyniu i przykryć warstwą ciasta .
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25 minut .
Po wyjęciu studzić na kratce i dekorować wg uznania .
Ja udekorowałam lukrem zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)