Składniki :
- pasta do chleba wg tego przepisu
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 15 szprotek
- olej rzepakowy
- 2 jajka
- bułka tarta
- ciasto na krokiety : 300 g mąki pszennej , 1 jajko , 1 szkl. mleka , szczypta soli , chlust oleju - wymieszać i dolewać tyle zimnej wody do konsystencji rzadkiego jogurtu
Pastę i ugotowane ziemniaki wygnieść tłuczkiem do ziemniaków , doprawić do smaku .
Na usmażone naleśniki nakładać na środek wałek z farszu , w środek wcisnąć szprotkę bez głowy i ogona ( chyba ,że ktoś lubi to daje w całości :)
Zawijamy najpierw boki i rolujemy .
Jajka roztrzepujemy w misce z kilkoma łyżkami wody , solą i pieprzem . Do drugiej wysypujemy bułkę tartą. Zwinięte ruloniki moczymy w jajku a następnie w bułce tartej .
Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy krokiety kilka minut do zrumienienia .
Usmażone , odsączamy na ręczniku papierowym .
Podajemy z barszczykiem .
Smacznego !
Takich krokietów jeszcze nie jadłam, ale muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńPoor little fish, all by itself. no friends left. lol
OdpowiedzUsuń