sobota, 23 marca 2013

Ciasto BOUNTY

Teoretycznie to o tej porze roku powinna być ochota na lekkie wiosenne ciasta .Jednak pogoda jaka jest każdy widzi i zimową porą tej wiosny polecam konkretne ciacho kokosowe !

Pyszne aromatyczne , masa kokosowa jest zniewalająca......
Przepis znalazłam tutaj i prawie nic nie zmieniając upiekłam , pychotka :)

Składniki : 
( na blaszkę 25x40 cm)
  • 6 jajek 
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Białka ubić na sztywną pianę , do ubitych dodawać stopniowo żółtka a następnie cukier .
Mąki wymieszać z kakao i proszkiem i powoli dosypywać do masy .
Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia .
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35 minut .

Masa kokosowa :
  • 500ml mleka 
  • 220 g wiórków kokosowych
  • kostka masła 200g
  • 1 biała czekolada 100g
  • olejek waniliowy
  • 4 łyżki cukru
Mleko z cukrem i olejkiem zagotować . Wsypać wiórki kokosowe , dodać czekoladę i masło , mieszać do rozpuszczenia .
Wystawić za okno do ostudzenia , bo temperatura akurat sprzyja ;)
Wystudzony biszkopt przekroić na połowę , wyłożyć masę kokosową i przykryć drugim biszkoptem .
Wierzch polać polewą czekoladową .Ja nie miałam ciemnej czekolady więc polałam białą i posypałam płatkami migdałowymi , wyszło pysznie :)
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej z 4 łyżkami mleka . Przestudzić i lekko gęstniejącą polać ciasto . 
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :) Pozdrawiam i życzę Wesołego Alleluja!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś mam ogromną ochotę na słodkości:) Twoje ciasto wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje gotowanie jest wspaniałe, piszesz tak lekko i przystępnie, że wierzę też w relaksowanie. Niewątpliwie pozostanę Twoją fanką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi miło , dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)