Sznycel w wersji odchudzonej , bez panierki bo smażony na patelni grillowej podany z modrą kapustą i kaszą perłową oraz z sosem grzybowym .
Składniki :
- sznycel wieprzowy z szynki porcja zależy od ilości osób przy stole (u mnie na obiedzie było 6 sztuk)
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- zioła po 1 łyżeczce : majeranek ,cząber , tymianek
- łycha octu balsamicznego
- sól
- pieprz grubo mielony
- olej rzepakowy
Sznycle rozbijamy tłuczkiem z obu stron , układamy na tacce obok siebie i polewamy marynata z obu stron . Odstawiamy na godzinkę .
W oczekiwaniu przygotowujemy kapustę czerwoną i sos grzybowy :
- główka czerwonej kapusty
- 1 cebula czerwona
- 1 duże jabłko
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z cytryny
Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do ugotowanej kapusty . Dodajemy jabłko starte na tarce , sok z cytryny , sól , pieprz i cukier do smaku . Na koniec skrapiamy olejem rzepakowym .
Sos grzybowy :
- 6 suszonych grzybów moczymy w wodzie przez godzinkę
- 30 dkg pieczarek kroimy w plasterki
- 1 cebulę kroimy w kostkę
- śmietana
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu .
Teraz pora na sznycle :
Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy zamarynowane sznycle po 3 minuty z każdej strony .
Zdejmujemy z patelni i zostawiamy pod przykryciem ok. 5 minut .
Podajemy na talerzu kaszę z kapustą i sznyclem , polewamy sosem grzybowym .
Smacznego !
Super , ja zamiast kapustki dałam buraczki...danie rewelacja :)
OdpowiedzUsuń