niedziela, 24 marca 2013

Zakwas na żurek - ostatni dzwonek !

Jeśli ktoś nie ma jeszcze nastawionego , to już ostatni dzwonek aby mieć na Święta żurek na własnym zakwasie :)
Te w sklepach niewiele mają wspólnego z takim prawdziwym domowym , polecam!


Składniki:
  • 6 łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku 
  • 1 litrowy słoik
Do słoika wsypać mąkę i wlać do 1/3 wysokości  ciepłą przegotowaną wodę , wymieszać na jednolitą konsystencję .
Dodać ziele , listki i obrane ząbki czosnku przekrojone na połówki .
Przykryć gazą i odstawić na 4-5 dni w ciepłe miejsce . Raz dziennie przemieszać .
Gotowy zakwas przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce . Choć jak go zrobimy dzisiaj to na przechowywanie nie będzie czasu bo Święta tuż tuż ;)
Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)