Tym razem chlebek z mieszanki mąki kukurydzianej i pszennej z dodatkiem suszonej żurawiny . Pychotka !
Składniki :
- zaczyn z zakwasu , dzień wcześniej przygotowany : 4 łyżki zakwasu , 4 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej i tyle ciepłej wody aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany
- 30 g drożdży
- 300 g mąki kukurydzianej
- 200 g mąki pszennej typ 650
- 1,5 szkl. maślanki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- garść suszonej żurawiny
- 1garść płatków jęczmiennych + troszkę do posypania
Jak ktoś nie ma to trzeba zakasać rękawy , powrzucać wszystko do miski i wyrabiać , wyrabiać aż sie wyrobi .
Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem , zwilżyć wierzch wodą ,posypać płatkami i odstawić do wyrośnięcia .
Piekarnik nagrzać do 250 stopni i wstawić wyrośnięty chlebek , po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec 30 minut .
Chleb po wyjęciu i postukaniu ma wydawać charakterystyczne odgłosy :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)