środa, 27 marca 2013

Wafle z pianką i karmelem

Wafle przekładane pianką i masą karmelową z mleka skondensowanego . Udekorowane świątecznie mogą pełnić rolę mazurka :)
Składniki:
  • paczka wafli
  • 200 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 galaretka 
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub masa krówkowa w puszce
  • bita śmietana  mi pozostała z tego przepisu 
  • dekoracje własne lub inne
Puszkę mleka zalewamy w całości wodą i gotujemy 2 godziny .
Po ugotowaniu i ostudzeniu otwieramy puszkę i smarujemy wafel , który przykrywamy suchym , tak samo postęp[ujemy z drugim.
Galaretkę rozpuszczamy w połowie ilości wody podanej na opakowaniu .
Lekko tężejącą miksujemy z jogurtem , wstawiamy do lodówki  aby była gęstsza .
Złączone wafle układamy , przykrywamy pianką i następnie drugimi złączonymi masą waflami .
Wstawiamy do lodówki .
Na drugi dzień , kroimy i dekorujemy odpowiednio do okazji , u mnie akurat Wielkanocnie :)
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)