czwartek, 28 lutego 2013

Chleb makowy z chrupiącą skórką

Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym dzięki czemu ma bardzo chrupiącą skórkę , z dodatkiem maku , który jest bardzo zdrowy :
- zawiera sporo błonnika , który nie jest trawiony przez organizm i bardzo korzystnie wpływa na cały układ pokarmowy ,
- zawiera wiele witamin i dużo wapnia
- korzystnie wpływa na pracę serca

Składniki :
  • dzień wcześniej przygotowujemy zaczyn z zakwasu : 4 łyżki zakwasu mieszamy z 4 łyżkami mąki żytniej pełnoziarnistej i uzupełniamy wodą aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany , odstawiamy na noc w ciepłe miejsce



  • zaczyn zakwasu z poprzedniego dnia 
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 szkl. maku mielonego
  • 2 szkl. maślanki
  • 0,5 szkl. wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miodu
  • 10 g drożdży
Zaczyn mieszamy z drożdżami , miodem , maślanką i wodą .
Dosypujemy obie mąki , mak i sól , wyrabiamy , wyrabiamy i wyrabiamy.......
Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce .
Po tym czasie przekładamy na deskę wysypaną mąką , zawijać boki i odstawić na złożeniach na 1 godzinę .

Piekarnik nagrzać do 240 stopni razem z naczyniem żaroodpornym ustawionym na ostatniej dolnej półce.
Po nagrzaniu przełożyć chleb do naczynia , przykryć i wstawić do piekarnika , po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec dalsze 20 minut .
Odkryć pokrywkę i dopiec ok. 5 minut aby skórka się dozłociła :)
Wyjąć i studzić na kratce .
 Najlepiej zamknąć drzwi aby zapachy gorącego chleba nas nie zniewoliły ;) bo kroimy dopiero po ostygnięciu !
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)