W swoim składzie nie zawiera dodatkowych "skarbów" w postaci różnych E , polepszaczy , aromatów itp.
To jest moja pierwsza robiona . Gdybym wiedziała , że jej zrobienie jest takie proste i szybkie pewnie zaczęłabym wcześniej , ale cóż ...lepiej późno niż wcale ;)
Potem można już kombinować z rodzajami mąki no i oczywiście z nadzieniem , co komu smakuje najlepiej .
Składniki :
- 0,5 kg mąki pszennej
- 200 ml bardzo ciepłej (prawie gorącej) wody
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oleju
Zagnieść ciasto , powinno być sprężyste jak plastelina , zwinąć w kulę , przykryć miską i zostawić na ok. 15 minut .
Odrywać po małej porcji , pozostałe ciasto zostawić w cieple pod miską , wałkować na cienki placek i układać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu . Łopatką przyciskać aby nie powstało dużo pęcherzy .
Po pojawieniu się ciemnych plamek przewrócić i smażyć aż na drugiej stronie też się pojawią .
Obok kurczaczek się smaży do nadziania :) |
Mi zostały na drugi dzień i były nadal mięciutkie , odgrzane parę sekund w kuchence mikrofalowej można było znowu nadziewać i zajadać :)
Smacznego !
Jestem ciekawa, jak udało zrobić Ci się je tak, żeby były miękkie :) Moje już na patelni przypominały strukturą chakramy.
OdpowiedzUsuńMoże to zależy od rodzaju mąki ? Nie wiem . Moje naprawdę wyszły mięciutkie , przykryte jeszcze ciepłe pozostają naprawdę niezłe :)
OdpowiedzUsuń