Tym razem chlebek z mąki orkiszowej , która nadaje mu orzechowy posmak a wzbogacona orzechami i sezamem wieńczy orzechowy smak :)
Chleb piekę zwykle na maślance i zakwasie bo dzięki temu jest długo świeży i wilgotny . Jednak , żeby skrócić wyrastanie to dodaję troszkę drożdży .
Składniki :
- 4 łyżki zakwasu ( dzień wcześniej dokarmiony w temp. pokojowej)
- 2 szkl. maślanki
- 1 łyżka miodu
- 0,5 kg mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- pół szkl. orzechów włoskich
- pół szkl. orzechów laskowych
- 100 g sezamu
Jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny do pieczenia chleba więc wrzucam wszystko w kolejności mokre , potem suche + orzechy i sezam .
Jeżeli ktoś nie ma takiej maszyny to zagniatamy wszystko ręcznie , potem odstawiamy i czekamy aż podwoi swoją objętość .
Nastawiam program na 8 ( wyrabianie ) i mam dla siebie prawie 3 godziny spokoju :)
Jak maszyna wyda sygnał , że odrobiła za nas pracę to przekładamy ciasto chlebowe do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch zwilżamy i posypujemy sezamem .
Pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoja objętość .
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni . Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą , która będzie nam nawilżała wnętrze piekarnika , żeby chleb nie był suchy .
Wstawiamy wyrośnięty chleb a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy ok.30 minut (czas pieczenia uzależniamy od piekarnika).
Chlebek ma być rumiany a po wyjąciu przy ostukiwaniu ma wydawać głuche dźwięki.
Czekamy z krojeniem aż wystygnie ! Choć to bardzo trudne ;)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)