poniedziałek, 11 lutego 2013

Chlebek orkiszowy z orzechami i sezamem

Chlebów jest tyle ile składników . Można kombinować różne dodatki , zawsze wychodzi pyszny :)
Tym razem chlebek z mąki orkiszowej , która nadaje mu orzechowy posmak a wzbogacona orzechami i sezamem wieńczy orzechowy smak :)
Chleb piekę zwykle na maślance i zakwasie  bo dzięki temu jest długo świeży i wilgotny . Jednak , żeby skrócić wyrastanie to dodaję troszkę drożdży .

Składniki :
  • 4 łyżki zakwasu ( dzień wcześniej dokarmiony w temp. pokojowej)
  • 2 szkl. maślanki 
  • 1 łyżka miodu 
  • 0,5 kg mąki pełnoziarnistej orkiszowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • pół szkl. orzechów włoskich
  • pół szkl. orzechów laskowych
  • 100 g sezamu
Orzechy podpiekam bez tłuszczu na patelni teflonowej  , po chwili dodaję sezam i prażę aż ziarenka staną się złociste ( nie brązowe!)
Jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny do pieczenia chleba więc wrzucam wszystko w kolejności mokre , potem suche + orzechy i sezam .
Jeżeli ktoś nie ma takiej maszyny to zagniatamy wszystko ręcznie , potem odstawiamy i czekamy aż podwoi swoją objętość . 
Nastawiam program na 8 ( wyrabianie ) i mam dla siebie prawie 3 godziny spokoju :)
Jak maszyna wyda sygnał , że odrobiła za nas pracę to przekładamy ciasto chlebowe do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch zwilżamy i posypujemy sezamem .
Pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoja objętość .

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni . Do piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą , która będzie nam nawilżała wnętrze piekarnika , żeby chleb nie był suchy .
Wstawiamy wyrośnięty chleb a po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy ok.30 minut (czas pieczenia uzależniamy od piekarnika).
Chlebek ma być rumiany a po wyjąciu przy ostukiwaniu ma wydawać głuche dźwięki.
Czekamy z krojeniem aż wystygnie ! Choć to bardzo trudne ;)

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)