Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam mąką pełnoziarnistą a cukier biały brązowym więc jakby wyrzuty sumienia kaloryczne mniejsze ;)
Składniki :
( proporcje na tortownicę 26cm)
- 5 jabłek
- cynamon
- 4 jajka
- 1 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. cukru brązowego
- szczypta soli
- cukier puder
Piekarnik nagrzać do 180 stopni .
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia .
Jajka miksować z cukrem , stopniowo wlewać olej , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli .
Do ciata wrzuciś jabłka , wymieszać delikatnie i wylać na blachę .
Wstawić do piekarnika na ok.50 minut , sprawdzić patyczkiem .
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem .
Smacznego !
fajny przepis na zdrowsze ciacho z jabłuszkami , super !
OdpowiedzUsuńfajne bardzo!
OdpowiedzUsuńmam już spisane składniki i lecę do sklepu. Zobaczymy jak wyjdzie :))
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić proszek do pieczenia? Nie mogę go używać, drożdży też :((((
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńHmmm , może soda oczyszczona ? Ja bym dała 1 płaską łyżeczkę . Chętnie przeczytam czy wyszło :)
OdpowiedzUsuńSuper,pyszny! :)
OdpowiedzUsuń