niedziela, 10 lutego 2013

Orkiszowe ciasto z jabłkami

Pyszne , puszyste a dzięki jabłkom wilgotne ciacho . 
Zwykłą mąkę pszenną zastąpiłam mąką pełnoziarnistą  a cukier biały brązowym więc jakby wyrzuty sumienia kaloryczne mniejsze ;)

Składniki :
( proporcje na tortownicę 26cm)
  • 5 jabłek
  • cynamon
  • 4 jajka
  • 1 szkl. oleju 
  • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej orkiszowej 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru brązowego
  • szczypta soli
  • cukier puder
Jabłka obrać ze skórki , pokroić w małe kawałki i opruszyć cynamonem , odstawić .
Piekarnik nagrzać do 180 stopni .
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia .
Jajka miksować z cukrem  , stopniowo wlewać olej , dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli .
Do ciata wrzuciś jabłka , wymieszać delikatnie i wylać na blachę .
Wstawić do piekarnika na ok.50 minut , sprawdzić patyczkiem .
Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu posypać cukrem pudrem .

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. fajny przepis na zdrowsze ciacho z jabłuszkami , super !

    OdpowiedzUsuń
  2. mam już spisane składniki i lecę do sklepu. Zobaczymy jak wyjdzie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym mogę zastąpić proszek do pieczenia? Nie mogę go używać, drożdży też :((((

    OdpowiedzUsuń
  4. Czym mogę zastąpić proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmmm , może soda oczyszczona ? Ja bym dała 1 płaską łyżeczkę . Chętnie przeczytam czy wyszło :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)