poniedziałek, 18 lutego 2013

Pstrąg smażony w papierze

Pstrąg smażony w papierze np. typ saga - nie żebym  reklamowała ale naprawdę jest fajny :)
Faszerowany masełkiem czosnkowym jest aromatyczny i wilgotny . Polecam ten sposób smażenia ryb , szczególnie osobom , którym po usmażeniu skóra zostawała na patelni ;) 
Tutaj nie ma tego problemu a smak jest rewelacyjny !

Składniki :
  • 3 pstrągi
  • pół kostki masła
  • czosnek świeży - 4 ząbki
  • natka pietruszki - ok. 2 łyżki
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • papier do smażenia
  • olej
  • patelnia najlepiej grillowa 
Pstrągi umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym .
Skropić sokiem z cytryny i odrobiną oleju  , posolić popieprzyć , odstawić na 1 godzinkę .
Masło rozetrzeć widelcem , dodać posiekaną pietruszkę i czosnek przeciśnięty przez praskę , przyprawić pieprzem i solą . Uformować 3 wałeczki takiej wielkości aby zmieściły się do wnętrza pstrągów . Jak coś zostanie można posmarować pieczywko i zrobić grzanki do rybki .

Pstrągi faszerować masłem , zawijać w papier i smażyć na rozgrzanej patelni po 5 minut z każdej strony .

Odlać tłuszcz i podawać z grzankami i sałatką typu greckiego .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)