Pomidorowo mi naszło ostatnio i postanowiłam urozmaicić smakiem letnich pomidorów chleb nasz powszedni . Wyszło pysznie i optymistycznie :)
Polecam !
- 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 400 ml maślanki
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- 6 pomidorów suszonych w zalewie , pokrojonych w kostkę
- 1 łyżka miodu
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka bazylii suszonej
- pół łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki zakwasu - ( jak nie mamy zakwasu to dodajemy 40 g drożdży i też będzie dobrze :)
- 20 g drożdży
- 2 garście ziaren słonecznika-podprażone na suchej patelni
Pozostali : niestety zabieramy się za wyrabianie :)
Drożdże rozpuszczamy w letniej maślance , dodajemy zakwas , miód i pozostałe składniki , wyrabiamy , wyrabiamy i wyrabiamy ..............
Po wyrobieniu zostawiamy w misce aż ciasto podwoi objętość , następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch smarujemy mlekiem i znowu czekamy na podwojenie objętości .
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni , wkładamy foremkę z chlebem i po 5 minutach obniżamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy ok. 30 minut do zrumienienia .
Kroimy po ostudzeniu choć zapach pomidorów i bazylii kusi nas niesamowicie ;)
Smacznego !
Wygląda super;)
OdpowiedzUsuń