piątek, 8 lutego 2013

Pierożki z ciasta francuskiego z nadzieniem gryczano-serowo-brokułowym

Smaczna przekąska a nie biorąc pod uwagę ciasta francuskiego zdrowa i pożywna :)
Farsz z kaszy gryczanej  , zmieszanej z brokułem i twarogiem każdemu przypadnie do gustu .
Robi się bardzo szybko , można podać jako przystawkę lub drugie śniadanie do pracy czy szkoły . 
Brokuły mają bardzo dużo przeciwutleniaczy więc chronią nas przed wieloma chorobami , warto zatem wprowadzać je jak najwięcej do posiłków ;)

Składniki :
( proporcje na 2 arkusze ciasta francuskiego)

  • ciasto francuskie gotowe (uprzedzałam , że szybko się robi ;)
  • 1 brokuł
  • 1 kostka twarogu chudego
  • 1 woreczek kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • jajko do posmarowania ciasta
Brokuła ugotować na parze .
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu .
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju .
Twaróg przełożyć do miski , dodać brokuła i zmiksować blenderem na pastę .
Dodać ugotowaną kaszę , cebulę , doprawić do smaku  solą i pieprzem , wymieszać .
Ciasto francuskie rozwinąć , papier z ciasta rozłożyć na dużej blaszce z piekarnika a ciasto pokroić na 12 kwadratów .

Na każdy położyć łyżeczkę pasty , złożyć w trójkąt , zlepić brzegi i złączyć końcówki .

Poukładać na blasze , posmarować pędzelkiem moczonym w roztrzepanym jajku .
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 20 minut .


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)