Używałam go już do rogalików , faszerowałam nim roladki , zjadałam jako pastę do chlebka . Tym razem nadziałam pierogi wyszło równie smacznie :)
Składniki na ciasto pierogowe :
- 2 szkl. mąki
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- woda gorąca ( ok. 1 szkl.)
Po tym czasie do przestudzonej mąki dodaję jajko i olej i wyrabiając dodaję ciepłą wodę aby ciasto się zlepiło . Po takim zabiegu z gorącą wodą ciasto jest elastyczne i łatwo się wałkuje :)
Składniki na farsz :
- pół kostki twarogu (chudego)
- pół brokuła
- pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Kaszę gotuję wg przepisu na opakowaniu .
Cebulkę kroję w kostkę i rumienie na patelni .
Po ugotowaniu brokuła z serem razem traktuję blenderem , następnie dodaję kaszę i cebulkę , mieszam i doprawiam solą , pieprzem do smaku .
Do pierogów mam specjalne urządzenie , które bardzo ułatwia lepienie.
Rozwałkowuję placek z ciasta i układam na koszyczku .
Całość smaruję wodą .
W zagłębienia nakładam farsz i przykrywam drugim płatem ciasta .
Wałkuję wszystko mocno i po odwróceniu równiutkie pierożki wyskakują same :)
Szybko , łatwo i przyjemnie .
Tak przygotowane wrzucam na osolony wrzątek i po wypłynięciu gotuję ok.3 minuty i odcedzam .
Podaję ze zrumienioną cebulką i świeżo zmielonym pieprzem .
Pychotka!
Smacznego!
mniam
OdpowiedzUsuńwyglądają niezwykle smakowicie
do tego to super urządzenie
pozdrawiam
Bożena