Danie gulaszowe wzbogacone kaszą pęczak , która jest niezwykle zdrowa i pożywna .
Obniża poziom cholesterolu , zawiera sporo białka i błonnika , dba o naszą skórę , włosy i układ nerwowy .
Składniki :
- 500 g szynki lub łopatki wieprzowej - pokrojonej w kostkę
- pół papryki zielonej - pokrojonej w paski
- 1 cebula czerwona - pokrojona w kostkę
- 1 marchewka - pokrojona w półplasterki
- 4 ząbki czosnku - pokrojone drobniutko
- 4 śliwki suszone - pokrojone w kostkę
- 1 lampka wina czerwonego półwytrawnego
- mąka pszenna - 3 łyżki
- papryka słodka w proszku - 2 łyżki
- olej rzepakowy
- pomidory krojone w puszce
- pół papryki chilli - pokrojonej w kostkę
- sól
- rozmaryn świeży lub suszony
- tymianek świeży lub suszony
- kasza pęczak - pół szklanki
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić tak przygotowane mięsko , smażyć do zrumienienia .
Dodać cebulę i czosnek a następnie pozostałe warzywa i śliwki , po ok. 5 minutach wlać wino i odparować.
Następnie wlać przecier z pomidorami i tyle samo wody ile przecieru , dodać rozmaryn i tymianek .
Dusić na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę .
Po godzinie wlać 1,5 szkl. wody , zagotować .
Dodać sól i zioła , wsypać kaszę , dusić mieszając od czasu do czasu 30 minut .
Doprawić do smaku , ewentualne uzupełnić wodą i podawać................ z czerwonym winem :)
Smacznego !
Przepis wspanialy , zrobilam go w slow cooker
OdpowiedzUsuń