sobota, 23 lutego 2013

Jednogarnkowy gulasz z pęczakiem

Uwielbiam dania jednogarnkowe ! Nie tylko ze względu na łatwość przygotowania ale głównie ze względu na kumulację smaków wszystkich składników zawartych w jednym naczyniu .
Danie gulaszowe wzbogacone kaszą pęczak , która jest niezwykle zdrowa i pożywna .
Obniża poziom cholesterolu , zawiera sporo białka i błonnika , dba o naszą skórę , włosy i układ nerwowy .
Składniki :
  • 500 g szynki lub łopatki wieprzowej - pokrojonej w kostkę 
  • pół papryki zielonej - pokrojonej w paski
  • 1 cebula czerwona - pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka - pokrojona w półplasterki
  • 4 ząbki czosnku - pokrojone drobniutko
  • 4 śliwki suszone - pokrojone w kostkę 
  • 1 lampka wina czerwonego półwytrawnego 
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • papryka słodka w proszku - 2 łyżki
  • olej rzepakowy
  • pomidory krojone w puszce
  • pół papryki chilli - pokrojonej w kostkę 
  • sól
  • rozmaryn świeży lub suszony
  • tymianek świeży lub suszony
  • kasza pęczak - pół szklanki 
Mąkę wymieszać z papryką w proszku i obtoczyć w mieszance kawałki mięsa .
Rozgrzać olej na patelni i wrzucić tak przygotowane mięsko , smażyć do zrumienienia .
Dodać cebulę i czosnek a następnie pozostałe warzywa i śliwki , po ok. 5 minutach wlać wino i odparować.
Następnie wlać przecier z pomidorami i tyle samo wody ile przecieru , dodać rozmaryn i tymianek .
Dusić na małym ogniu pod przykryciem 1 godzinę .
Po godzinie wlać 1,5 szkl. wody , zagotować .
Dodać sól i zioła ,  wsypać kaszę , dusić mieszając od czasu do czasu 30 minut .
Doprawić do smaku , ewentualne uzupełnić wodą i podawać................ z czerwonym winem :)
Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)