środa, 20 lutego 2013

Hot dog typu slow food

Miały być hamburgery  ale bułek brakło , a na ich upieczenie też jakoś nie miałam natchnienia.
Chciałam fast food w wersji slow food ale bez przesady z tym slow , więc bułkę zastąpiła bagietka , mięso w kształcie kiełbasek i tak powstało coś na wzór hot doga . 
Smak był rewelacyjny , więc kolacja się udała nawet bez bułek .
Dodatek warzyw uśpił wyrzuty sumienia nie całkiem zdrowego jedzenia ;)

Składniki na kiełbaski :
  • 0,5 kg mielonej łopatki 
  • 2 łyżki suchej kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • 2 łyżki natki pietruszki
Dodatkowo do faszerowania :
  • sałata lodowa - pokrojona w małe kawałki
  • ogórek kiszony - pokrojony w kostkę
  • papryka czerwona - pokrojona w kostkę 
  • cebula czerwona pokrojona w kostkę
  • sos musztardowy : 2 łyżki majonezu+1,5 łyżki musztardy + ząbek czosnku
  • sos pomidorowy np. wg tego przepisu lub ketchup 
  • bagietka
Składniki na kiełbaski mieszamy razem , doprawiamy do smaku , formujemy w wałeczki i smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej .

Bagietkę kroimy na 4 części , przekrawamy nie do końca i wkładamy do nagrzanego 180 st. piekarnika do ocieplenia . Czas trzymania piekarnika zależy od naszych preferencji . Ja potrzymałam dłużej i były chrupiące .
Wszystko wykładamy na dużą tacę , razem z sosami i dodatkami i każdy sobie sam dobiera składniki.
Dużo zabawy i dobrego jedzenia , polecam :)
 Smacznego !

3 komentarze:

  1. cudowne :) wygląda tak zachwycająco i kolorowo, że zrobiłam się głodna ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę jak kefta :) Świetny pomysł na zastąpienie parówy. Dzięki za udział w akcji! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)