Wątróbka zalecana jest dla osób cierpiących na anemię , wzmacnia odporność organizmu , spowalnia proces starzenia organizmu i ten fakt najbardziej mnie przekonuje :)
Nie należy przesadzać z jej jedzeniem , bo zawiera sporo cholesterolu . Jednak od czasu do czasu można sobie poswawolić !
( dwie spore roladki)
- 2 piersi z kurczaka
- 0,4 kg wątróbki drobiowej
- 2 jajka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- tymianek
- majeranek
- płatki chilli
- pieprz
- sól
- curry
- papryka słodka w proszku
- łyżka musztardy
- olej
Zmiksować blenderem , doprawić solą i pieprzem , majerankiem dodać łyżkę musztardy i wbić 1 jajo , wymieszać odstawić .
Piersi z kurczaka zmielić razem z czosnkiem , dodać pozostałe przyprawy , wbić jajo wymieszać .
Na kawałek folii rozłożyć połowę mięsa , uformować prostokąt , na niego rozłożyć farsz wątróbkowy i zwinąć w roladę , końce folii mocno zrolować .
Tak samo postąpić z drugą roladą
Tak zwinięte roladki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i parować pod przykryciem 1 godzinę .
Po ostygnięciu rozwinąć i kroić w plastry .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)