środa, 13 lutego 2013

Roladka kanapkowa z farszem wątróbkowym

Rolada drobiowa wg poprzedniej  inspiracji . Tym razem farsz z wątróbki drobiowej , bogatej w żelazo . 
Wątróbka zalecana jest dla osób cierpiących na anemię , wzmacnia odporność organizmu , spowalnia proces starzenia organizmu i ten fakt najbardziej mnie przekonuje :)
Nie należy przesadzać z jej jedzeniem , bo zawiera sporo cholesterolu . Jednak od czasu do czasu można sobie poswawolić !

Składniki :
( dwie spore roladki)
  • 2 piersi z kurczaka
  • 0,4 kg wątróbki drobiowej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • tymianek
  • majeranek
  • płatki chilli
  • pieprz
  • sól
  • curry
  • papryka słodka w proszku
  • łyżka musztardy
  • olej
Wątróbkę oczyścić z błon i podsmażyć z cebulką .
Zmiksować blenderem , doprawić solą i pieprzem , majerankiem dodać łyżkę musztardy i wbić 1 jajo , wymieszać odstawić .
Piersi z kurczaka zmielić razem z czosnkiem , dodać pozostałe przyprawy , wbić jajo wymieszać .
Na kawałek folii rozłożyć połowę mięsa , uformować prostokąt , na niego rozłożyć farsz wątróbkowy i zwinąć w roladę , końce folii mocno zrolować .
Tak samo postąpić z drugą roladą
Tak zwinięte roladki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i parować pod przykryciem  1 godzinę .

Po ostygnięciu rozwinąć i kroić w plastry .
 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)