Do tego warzywa , sos pomidorowy wg tego przepisu i wyrzuty sumienia troszkę uśpione ;)
Składniki na ciasto :
- 40 g świeżych drożdży
- 350 g mąki pszennej typ 550
- 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- wody
- pół szkl. oleju
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
Mąkę wsypać do miski , dodać sól , wlać wyrośnięty rozczyn i ciepłej wody , na koniec wlać olej i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od miski .
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do podwojenia objętości .
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placki 3-5 mm w zależności jakie grube ciasto lubimy , ja wałkuję na 5 mm .
Smarujemy sosem pomidorowym i sypiemy tym co mamy w lodówce , pieczarki wcześniej podsmażone , wędlina , papryka , czosnek , cebula , szpinak itp. na koniec zasypujemy żółtym serem startym na grubych oczkach tarki . Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut .
Wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na ok. 15 minut .
Podajemy z sosem pomidorowym .
Pizza ze szpinakiem i jajkiem :
Na rozwałkowany placek dajemy sos pomidorowy , następnie rozsypujemy posiekany czosnek a na nim liście szpinaku i ser
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut i wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika , po 10 minutach rozbijamy jajko i dodajemy na pizze i wkładamy na dalsze 5 minut .
Po takim zabiegu białko jajka jest ścięte a żółtko się rozlewa na szpinaku , mniammmmm.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)