środa, 27 lutego 2013

Pizza pełnoziarnista z jajkiem

Pizza z mąką pełnoziarnistą , żeby nie było tak całkiem niezdrowo ;)

Do tego warzywa , sos pomidorowy wg tego przepisu i wyrzuty sumienia troszkę uśpione ;)
 


Składniki na ciasto :
  • 40 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 350 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • wody
  • pół szkl. oleju 
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
Drożdże rozkruszyć , wsypać cukier , 2 łyżki mąki i tyle wody aby po wymieszaniu uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego , odstawić do wyrośnięcia .
Mąkę wsypać do miski , dodać sól , wlać wyrośnięty rozczyn i ciepłej wody , na koniec wlać olej i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od miski .

Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do podwojenia objętości .

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placki 3-5 mm w zależności jakie grube ciasto lubimy , ja wałkuję na 5 mm .
Smarujemy sosem pomidorowym i sypiemy tym co mamy w lodówce , pieczarki wcześniej podsmażone , wędlina , papryka , czosnek , cebula , szpinak itp. na koniec zasypujemy żółtym serem startym na grubych oczkach tarki . Wierzch posypujemy ziołami prowansalskimi i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut .
Wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika na ok. 15 minut .

Podajemy z sosem pomidorowym .

Pizza ze szpinakiem i jajkiem :
Na rozwałkowany placek dajemy sos pomidorowy , następnie rozsypujemy posiekany czosnek a na nim liście szpinaku i ser
Zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut i wkładamy do nagrzanego do 240 stopni piekarnika , po 10 minutach rozbijamy jajko i dodajemy na pizze  i wkładamy na dalsze 5 minut .

Po takim zabiegu białko jajka jest ścięte a żółtko się rozlewa na szpinaku , mniammmmm.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)