wtorek, 19 lutego 2013

Chlebek pomidorowy na maślance

Zima się ciągnie i ciągnie a tęsknota za letnimi smakami coraz większa .......
Pomidorowo mi naszło ostatnio i postanowiłam urozmaicić smakiem letnich pomidorów chleb nasz powszedni . Wyszło pysznie i optymistycznie :)
Polecam !

Składniki :
  • 300 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 400 ml maślanki
  • pół szklanki przecieru pomidorowego 
  • 6 pomidorów suszonych w zalewie  , pokrojonych w kostkę
  • 1 łyżka miodu 
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżka bazylii suszonej
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 4 łyżki zakwasu  - ( jak nie mamy zakwasu to dodajemy 40 g drożdży i też będzie dobrze :)
  • 20 g drożdży
  • 2 garście ziaren słonecznika-podprażone na suchej patelni
Posiadacze maszyny do pieczenia chleba albo wyrabiania ciasta : wlać wszystkie składniki mokre , następnie suche , nastawić program na wyrabianie , położyć się na kanapie , nogi do góry i leżymy .
Pozostali : niestety zabieramy się za wyrabianie :)
Drożdże rozpuszczamy w letniej maślance , dodajemy zakwas ,  miód i pozostałe składniki , wyrabiamy , wyrabiamy i wyrabiamy ..............
Po wyrobieniu zostawiamy w misce aż ciasto podwoi objętość , następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia , wierzch smarujemy mlekiem  i znowu czekamy na podwojenie objętości .
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni , wkładamy foremkę z chlebem i po 5 minutach obniżamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy ok. 30 minut do zrumienienia .
Kroimy po ostudzeniu choć zapach pomidorów i bazylii kusi nas niesamowicie ;)

Smacznego !

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)