Taką sałatkę można jesć na ciepło zaraz po przyrządzeniu lub zabrać ze sobą do pracy , na zimno też jest smaczna :)
Zawiera dużą ilość błonnika oraz białka i mnóstwo antyoksydantów chroniących nasz organizm przed chorobami i starzeniem .
" Można by powiedzieć, że jest w niej zawarta cząstka natury niosąca z każdym kęsem uzdrowicielską moc." - źródło
Połączenie jej z rybą stanowi bardzo odżywcze i wartościowe danie , polecam ! Szczególnie po wyczerpującym i stresującym tygodniu , w piątek jak znalazł :)
Składniki :
- 1,5 szkl. kaszy jaglanej suchej
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 500 g łososia surowego
- biała część pora
- 3 ogórki kiszone
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- curry
- łyżeczka startego imbiru
- oliwa
- sok z cytryny do smaku
Łososia gotujemy na parze , razem z obraną marchewką ( będzie mniej garów do mycia ;)
Pora , ogórka , paprykę i ugotowaną marchew kroimy w kostkę . Koperek drobno siekamy .
Ugotowanego łososia dzielimy na drobne kawałki .
Mieszamy wszystko razem , dodajemy przyprawy , skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny .
Smacznego!
Oooo, wygląda tak zdrowo i...pysznie! Nie jadłam jeszcze kaszy jaglanej w wersji wytrawnej, czas to chyba zmienić:).
OdpowiedzUsuń