Przyrządzać ją można na wiele sposobów , m.in. w zupie .
Propozycja podania zupy z dyni , aby nie było nudno z pasztecikami z ciasta francuskiego .
Zostało mi trochę kaszy pęczak z obiadu i wrzuciłam do zupy co nadało jej jeszcze bardziej treściwego smaku :)
Składniki :
- dynia - chciałam kupić hokkaido ale nie było i musiałam zadowolić zwykłą , też jest niezła ale nieustannie wypatruję hokkaido ( to moja ulubiona odmiana )
- puszka pomidorów
- bulion warzywno/drobiowy
- gęsty jogurt naturalny
- ciasto francuskie ( ja używam gotowego , szkoda mi czasu na robienie a to z Biedronki jest całkiem niezłe ;)
- szynka szwarcwaldzka
- zioła prowansalskie
- olej
- przyprawy
- sok z cytryny do smaku
- ewentualnie kasza pęczak lub ryż
Wyjąć i zmiksować blenderem , wlać pomidory z puszki i dolać bulionu tyle aby konsystencja była wg naszego gustu . Doprawić do smaku solą i pieprzem , ja dodałam sok wyciśnięty z połowy cytryny .
Jogurt rozrobić z gorącą zupą w mniejszym garnku i przelać do zupy , zagotować , odstawić .
Ciasto francuskie pokroić na kwadraty , na każdym położyć plasterek szynki szwarcwaldzkiej , zawinąć w pasztecik , posmarować olejem , posypać oregano i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 10 minut do zrumienienia .
Wylać zupę na talerz , podawać z pasztecikiem , nożem , widelcem i łyżką ;)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)