Koniecznie muszę ugotować z niej zupę !
Danie z serii " robi się samo" , dodatkowo zrobiłam jedynie mizerię w stylu " cacyki "i ugotowałam fasolkę , dużo warzyw a więc zdrowo ;)
Polecam i zachęcam do wykorzystywania obecności sezonu i dobrodziejstwa jakie niesie nam jej spożywanie :)
Składniki :
- dynia hokkaido
- ziemniaki
- cukinia
- kabaczek
- cebula
- czosnek
- fasolka szparagowa
- ogórki zielone
- jogurt gęsty typ grecki
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- udka z kurczaka
- olej
Ogórka zielonego ścieramy na dużych oczkach tarki , posypujemy solą i odstawiamy aby puścił wodę .
Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w dużą kostkę , cukinie w grubsze plastry , cebulę na 4 części, czosnek zostawiamy w łupinkach . Wsypujemy do miski , przyprawiamy solą , pierzem i ziołami prowansalskimi , skrapiamy olejem .
Wstawiamy kurczaka do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut , po tym czasie wykładamy wszystkie warzywa i pieczemy ok. 35 minut .
Fasolkę gotujemy na parze ok. 5-8 minut .
Z ogórka odcedzamy wodę , dodajemy czosnek i jogurt , doprawiamy do smaku .
Smacznego !
Bardzo lubię tę dynię, ale tego roku jeszcze nie jadłam jej na wytrawnie. Podoba mi się za to Twój obiad. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńA ja też jak sobie kuchnię przygotuję to coś z tej dyni ugotuję :))ale tu o Twoich popisach z dynią jeszcze mało jest :) proszę o więcej !!
OdpowiedzUsuń:) Martinia