Pieczony z dodatkiem zakwasu i drożdży , ale sposób pieczenia dla osobników typu " leniwiec pospolity " czyli dla mnie .
Ciasto wyrabiam w maszynie a potem tylko do piekarnika. Wyrabiam to za dużo powiedziane , bo wrzuciłam wszystko do maszyny i pojechałam na rowerową przejażdżkę jak wróciłam to wstawiłam do piekarnika i gotowe :)
Chlebek wyszedł puszysty i wilgotny , pychotka :)
Składniki :
- 200 g mąki pełnoziarnistej żytniej
- 100 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 300 ml wody
- 1/5 kostki drożdży
- 3 łyżki aktywnego zakwasu
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula + olej do jej smażenia
Do wiaderka z maszyny do pieczenia chleba wrzucamy drożdże , zakwas , miód , zalewamy wodą . Wsypujemy wszystkie mąki z solą , ostudzoną cebulkę i wstawiamy do maszyny .
Nastawiamy program "wyrabianie" u mnie nr 8 .
Jedziemy na rower aby delektować się ostatkami pięknej pogody :)
Po powrocie przekładamy ciasto do foremki keksówki .
Nagrzewamy piekarnik do 250 stopni .
Czekamy aż podwoi objętość .
Po po wyrośnięciu cista , wkładamy do piekarnika . Wnętrze piekarnika spryskujemy wodą w celu wytworzenia pary .
Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 230 stopni i pieczemy ok. 30 minut .
Studzimy na kratce i rozkoszujemy się wszędobylskim zapachem ........
Podajemy z pasztetem z wątróbki .
Smacznego !
Bardzo fajny przepis, dodatek cebuli zapowiada się smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPasztet z watrobki zrobilam, pycha:) Chleba jeszcze nie pieklam, ale skad ja wezme zakwas.
OdpowiedzUsuńCieszę się ,m ze smakował pasztet a zakwas polecam zrobić samej :) http://gotowaniemojerelaksowanie.blogspot.com/2012/08/pan-zakwas-dzielnie-rosnie.html
UsuńPozdrawiam :)