Takie danie można podawać jako danie obiadowe w towarzystwie np. rybki czy też innego mięska lub jako przystawkę czy lekką kolację .
Jest lekkie a zarazem sycące , polecam podawać z lampką białego wina .
Składniki :
- 1 szkl. ryżu
- 2 szkl. kurek
- 2 lampki białego wina ( jedna lampka do ryżu a druga do degustacji w czasie gotowania :)
- cebula
- bulion
- koperek
- olej
- łyżka masła
- ser parmezan
Cebulę kroimy w kostkę .
Koperek drobno siekamy .
Bulion wstawiamy na mały gaz aby delikatnie bulgotał .
Na patelni podsmażamy cebulkę , dodajemy kurki i wsypujemy ryż . Jak ryż stanie się szklisty wlewamy lampkę białego wina , po wchłonięciu płynu wlewamy chochelkę bulionu , po jej wchłonięciu wlewamy kolejną aż ryż będzie gotowy , trwa to ok. 30 minut .
Po ugotowaniu wyłączamy gaz , dodajemy łyżkę masła i parmezan .
Wszystko mieszamy i podajemy .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)