piątek, 7 września 2012

Risotto z kurkami

Risotto najczęściej gości na moim stole jesienią , bo najbardziej smakuje mi z kurkami i z dynią a dostępność tych składników jest tylko jesienią niestety  . Ostatnio było dyniowe , teraz nadeszła pora na kurkowe . Zapach lasu unoszący się nad tym daniem przywołuje same miłe chwile...
Takie danie można podawać jako danie obiadowe w towarzystwie np. rybki czy też innego mięska lub jako przystawkę czy lekką kolację . 
Jest lekkie a zarazem sycące , polecam podawać z lampką białego wina .

 Składniki :
  • 1 szkl. ryżu
  • 2 szkl. kurek
  • 2 lampki białego wina ( jedna lampka do ryżu a druga do degustacji w czasie gotowania :)
  • cebula
  • bulion
  • koperek 
  • olej
  • łyżka masła
  • ser parmezan 
Kurki oczyszczamy i większe sztuki kroimy na mniejsze kawałki .
Cebulę kroimy w kostkę .
Koperek drobno siekamy .
Bulion wstawiamy na mały gaz aby delikatnie bulgotał .

Na patelni podsmażamy cebulkę , dodajemy kurki i wsypujemy ryż . Jak ryż stanie się szklisty wlewamy lampkę białego wina , po wchłonięciu płynu wlewamy chochelkę bulionu , po jej wchłonięciu wlewamy kolejną aż ryż będzie gotowy , trwa to ok. 30 minut .
Po ugotowaniu wyłączamy gaz , dodajemy łyżkę masła i parmezan .
Wszystko mieszamy i podajemy .

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)