Piankowy - bo jego masa powstała z bitej śmietany i mielonego sera twarogowego , do tego malinki i nic dodać nic ująć tylko zajadać i rozpływać się jego piankowym wnętrzem...
Składniki na biszkopt na dużą prostokątną blachę :
- 6 jaj
- 1 szkl. cukru (niepełna)
- 1 szkl. mąki pszennej w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę .
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać .
Do ubitych żółtek dodawać na przemian pianę z białek i mąkę z proszkiem , wymieszać delikatnie i wylać na blachę .
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 25 minut .
Składniki na masę śmietanowo-serową :
- 0,5 l śmietany 30%
- 30 dag sera twarogowego
- 3/4 szkl. cukru pudru
- cukier waniliowy
- maliny
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, odłożyć troszkę do dekoracji .
Do zmielonego sera dodawać stopniowo śmietanę i mieszać - nie wolno mieszać odwrotnie ! Jak do sera wrzucimy śmietanę będziemy mieli zważony ser :(
Do gotowej masy dodajemy maliny , ilość wg uznania .
Ostudzony biszkopt przekrawamy na połowę , wykładamy masę i przykrywamy drugą częścią biszkoptu .
Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i malinkami , ja dodałam jeszcze . nitki karmelowe , niech będzie słodko w całym przyszłym roku szkolnym :)
Smacznego !
Pięknie udekorowany!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńJakie cudo!
OdpowiedzUsuń