środa, 26 września 2012

Niebiańska szarlotka

Przepis na tą szarlotkę jest u nie w domu od niepamiętnych czasów i szczerze mówiąc tak wszystkim smakuje , że nawet nie próbuję innego :) 
Ciasto jest idealnie kruche , zawsze się udaje i jest przepyszne , znikające w oka mgnieniu . 
Aby usprawiedliwić jedzenie takiego ciasta ;)  pamiętajmy o wartościach odżywczych głównego składnika czyli jabłka ! Mają w sobie wiele witamin  oraz zawierają potas i żelazo . Regulują trawienie i odkwaszają organizm . Więc zapraszam na kawałek dla zdrowia :)

Składniki  :
proporcje na dużą prostokątną blachę .
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. cukru pudru do białek
  • 1 budyń waniliowy do białek
  • cukier waniliowy
  • bułka tarta
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • 1 kg jabłek
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , cukrem i cukrem waniliowym , dodajemy miękką margarynę , żółtka ( z białek będziemy ubijać pianę ) , szczyptę soli i siekamy nożem do połączenia składników , pod koniec dodajemy śmietanę , która zespoli nam ciasto .
Formujemy kulę , kawałek ( będzie z niego kruszonka) odrywamy i zawijamy osobno w folie , wstawiamy na godzinkę do lodówki , kawałek na kruszonkę do zamrażarki .

W czasie schładzania ciasta , obieramy jabłka , kroimy w małe kawałki , wsypujemy do garnka i dusimy do miękkości , jeżeli jabłka są słodkie można dodać soku z cytryny .
Odstawiamy do ostygnięcia . Dzięki takiemu duszeniu , jabłka nie ciemnieją i ładnie wyglądają w cieście .

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni . 

Ubijamy białka z cukrem pudrem , pod koniec wsypujemy budyń .

Wyjmujemy ciasto z lodówki i wykładamy nim blachę , wierzch obsypujemy cieniutką warstwą bułki tartej , żeby sok z jabłek nie przeniknął do ciasta .
Wykładamy ostudzone jabłka , na nie pianę z białek i na górę ścieramy na dużych oczkach tarki odłożone ciasto z zamrażarki  .

Wstawiamy do piekarnika na ok. 35-40 minut .

Po upieczeniu można delikatnie opruszyć cukrem pudrem.

Smacznego !

19 komentarzy:

  1. Taka szarlotka to niebo w gębie;) I ten cukier puder na wierzchu..mmm;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda niesamowicie!!!
    Nie zaglądałam tu dość długo - muszę koniecznie nadrobić zaległości
    Pozdrawiam
    Bożena BW

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie zabrałam się za ciacho! Mam nadzieje, że smakuje tak, jak wygląda!!! Jak będzie gotowe to dam Wam znać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzymam kciuki i życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Udało się- zapomniałam napisać :/ Ale mąż poprosił mnie o upieczenie go ponownie, więc wróciłam po przepis. Ciasto jest rewelacyjne- łatwo się piecze, bardzo szybko znika z blaszki! Polecam wszystkim- nawet osobom rozpoczynającym przygodę z wypiekami!!! Pozdrawiam Justyna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super , że się udało i smakuje :) Smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  7. A czy to jest przepis na dużą blachę ??

    OdpowiedzUsuń
  8. A,czy ten przepis jest na typową dużą blachę??

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak , na dużą blachę ja mam 40x25 cm.

    OdpowiedzUsuń
  10. czy piecze go pani funkcjia gora dol czy w tremoobiegu

    OdpowiedzUsuń
  11. Jej wlasnie takiego przepisu szukalam😉,jutro zrobie i zobaczymy co wyjdzie,akurat kolezanka mi przyniosla jablka typowo na szarlotke😉.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyjdzie na pewno pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aha a do ubijania musi byc cukier puder?czy moze byc zwykly?

    OdpowiedzUsuń
  14. Lepszy jest cukier puder :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Hurra ,nie wytrzymalam i dzis zrobilam!po prostu jest pyszna,wlasnie pijemy wieczorna kawkę z mężem i jemy ja!;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nooooo to miłego wieczorku życzę:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)