Składniki:
- 6 okrągłych cukinii
- 40 dkg kapusty kiszonej
- 4 kaszanki
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- puszka pomidorów krojonych
- seler
- 2 pietruszki
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- bulion (może być bulion z kostki rosołowej)
Cukinie wydrążyć, posolić i odstawić. Wydrążone środki odłożyć.
1 cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju, dodać kapustę i dusić pod przykryciem ok.10minut.
Dodać pokrojone kaszanki, doprawić solą i pieprzem.
Z cukinii odlać wodę, nałożyć farsz z kaszanki, włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać szklankę bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.45 minut.
Sos pomidorowy:
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, wlać pomidory z puszki, wrzucić połowę wydrążonego miąższu z cukinii, czosnek i gotować ok.10 minut.
Całość zmiksować blenderem, wsypać 2 łyżeczki ziół prowansalskich, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Puree :
Seler i pietruszki wrzucić do gotującego się bulionu i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu zmiksować na puree blenderem.
Na talerz wyłożyć puree, sos pomidorowy i cukinię.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)