środa, 17 grudnia 2014

Cukinia faszerowana kaszanką

Zwykle cukinię faszeruję mielonym mięsem, ale od dłuższego czasu "chodziła" za mną kaszanka i postanowiłam użyć jej zamiast mięsa.  Dodatek puree i sosu pomidorowego aromatyzowanego ziołami prowansalskimi tworzy bardzo smaczne danie główne.Efekt przepyszny.


Składniki:
  • 6 okrągłych cukinii
  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 4 kaszanki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • olej do smażenia 
  • puszka pomidorów krojonych
  • seler
  • 2 pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • bulion (może być bulion z kostki rosołowej)
Cukinie wydrążyć, posolić i odstawić. Wydrążone środki odłożyć.
1 cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oleju, dodać kapustę i dusić pod przykryciem ok.10minut.
Dodać pokrojone kaszanki, doprawić solą i pieprzem.
Z cukinii odlać wodę, nałożyć farsz z kaszanki, włożyć do naczynia żaroodpornego, wlać szklankę bulionu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok.45 minut.
Sos pomidorowy:
Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, wlać pomidory z puszki, wrzucić połowę wydrążonego miąższu z cukinii, czosnek i gotować ok.10 minut.
Całość zmiksować blenderem, wsypać 2 łyżeczki ziół prowansalskich, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Puree :
Seler i pietruszki wrzucić do gotującego się bulionu i gotować do miękkości.
Po ugotowaniu zmiksować na puree blenderem.

Na talerz wyłożyć puree, sos pomidorowy i cukinię.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)