piątek, 14 grudnia 2012

Zakwas do barszczu wigilijnego

Barszcz czerwony z uszkami to jedno z obowiązkowych dań na moim stole wigilijnym .  
Jakiś czas temu dostałam od koleżanki przepis na TEN zakwas i od tamtej pory nie wyobrażam sobie barszczu bez niego .
Jest nie tylko smaczny i dodaje charakteru ale również bardzo zdrowy . Dzięki dodatkowi innych warzyw oprócz samych buraków jest pyszny jako napój , który zawiera wiele pożytecznych bakterii , pomaga walczyć z anemią , zaparciami . Wzmacnia odporność i odtruwa organizm . Warto taki zakwas zrobić od czasu do czasu w ciągu całego roku , tym bardziej , że przygotowanie nie zabiera dużo czasu :)

Składniki :
  • ok. 2 kg buraków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera 
  • 1 główka  czosnku
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka soli 
Warzywa obieramy i kroimy buraki w plasterki , pozostałe warzywa w kawałki . Ząbki czosnku obieramy .
Do garnka glinianego lub dużego słoika wkładamy wszystko , wsypujemy przyprawy i zalewamy przegotowaną letnią wodą z solą tak aby przykryła warzywa , zakrywamy gazą i odstawiamy w cieple miejsce . Co jakiś czas sprawdzamy i zbieramy tworzący się kożuch .
Po ok. 5-7 dniach zlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce .
Buraków nie wyrzucamy tylko robimy z nich pyszną sałatkę ale o tym w odpowiednim czasie :)

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. dziś też będę robiła zakwas buraczany, to już najwyższa pora :), ja robię z samych buraków, dodaję sól i skórkę chleba razowego

    jestem ciekawa Twojego przepisu na wykorzystanie później tych buraczków, do tej pory miałam zawsze problem bo nie wiedziałam co z nimi robić, a nie wydawały mi się już takie wartościowe

    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nigdy nie dawałam chleba i zawsze był OK .
    Buraczków nie wyrzucaj!!! Za tydzień zrobimy z nich pyszną sałatkę , bo są bardzo wartościowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ok, buraczki będą czekały, jestem bardzo ciekawa Twojej propozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. czekam i czekam na ten przepis na sałatkę, gdyż zakwas już odlałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też zakwas odlałam ale z powodu nadmiaru potraw wigilijnych buraczki ponownie zalałam ciepłą wodą z solą i odstawiłam w ciepłe miejsce.Po świętach będzie sałatka. Polecam tak zrobić i poczekać jeszcze kilka dni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)