Jakiś czas temu dostałam od koleżanki przepis na TEN zakwas i od tamtej pory nie wyobrażam sobie barszczu bez niego .
Jest nie tylko smaczny i dodaje charakteru ale również bardzo zdrowy . Dzięki dodatkowi innych warzyw oprócz samych buraków jest pyszny jako napój , który zawiera wiele pożytecznych bakterii , pomaga walczyć z anemią , zaparciami . Wzmacnia odporność i odtruwa organizm . Warto taki zakwas zrobić od czasu do czasu w ciągu całego roku , tym bardziej , że przygotowanie nie zabiera dużo czasu :)
Składniki :
- ok. 2 kg buraków
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 główka czosnku
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka soli
Do garnka glinianego lub dużego słoika wkładamy wszystko , wsypujemy przyprawy i zalewamy przegotowaną letnią wodą z solą tak aby przykryła warzywa , zakrywamy gazą i odstawiamy w cieple miejsce . Co jakiś czas sprawdzamy i zbieramy tworzący się kożuch .
Po ok. 5-7 dniach zlewamy do słoików i przechowujemy w lodówce .
Buraków nie wyrzucamy tylko robimy z nich pyszną sałatkę ale o tym w odpowiednim czasie :)
Smacznego !
dziś też będę robiła zakwas buraczany, to już najwyższa pora :), ja robię z samych buraków, dodaję sól i skórkę chleba razowego
OdpowiedzUsuńjestem ciekawa Twojego przepisu na wykorzystanie później tych buraczków, do tej pory miałam zawsze problem bo nie wiedziałam co z nimi robić, a nie wydawały mi się już takie wartościowe
:)
Ja nigdy nie dawałam chleba i zawsze był OK .
OdpowiedzUsuńBuraczków nie wyrzucaj!!! Za tydzień zrobimy z nich pyszną sałatkę , bo są bardzo wartościowe :)
ok, buraczki będą czekały, jestem bardzo ciekawa Twojej propozycji :)
OdpowiedzUsuńczekam i czekam na ten przepis na sałatkę, gdyż zakwas już odlałam :-)
OdpowiedzUsuńJa też zakwas odlałam ale z powodu nadmiaru potraw wigilijnych buraczki ponownie zalałam ciepłą wodą z solą i odstawiłam w ciepłe miejsce.Po świętach będzie sałatka. Polecam tak zrobić i poczekać jeszcze kilka dni :)
OdpowiedzUsuń