Po upieczeniu i stygnięciu dekoruję i wkładam do puszek i słoików a otwarte w Święta są niezwykle mięciutkie :)
Ich pieczenie rozkładam na 3 dni , w piątek wieczorem przygotowuję ciasto , w sobotę piekę a w niedzielę dekoruję i tym sposobem bez zbytniego zmęczenia mamy ok. 150 sztuk :)
W końcu Święta są raz w roku , więc można sobie pozwolić na trochę słodkości a ewentualny dodatkowy kilogram ukryjemy pod zimowym płaszczem ;)
Składniki :
- 1 kg mąki pszennej
- 8 żółtek
- 3 białka
- 1,5 szkl. cukru
- 3 łyżki kakao
- 200 ml gęstej śmietany
- 3 łyżeczki sody
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 250 g masła
- 400 g miodu
Kakao wymieszać z mąką .
Miód zagotować z przyprawą do piernika , włożyć masło odstawić do ostygnięcia .
Do śmietany wsypać sodę i odstawić , uwaga : śmietana zwiększy objętość !
Z białek ubić pianę , dodać cukier i żółtka .
Do mąki wlać ubite jajka , ostygnięty miód i śmietanę z sodą , wymieszać przykryć i wstawić na 24 godziny do lodówki . Ciasto będzie rzadkie ale przez noc zgęstnieje .
W dniu pieczenia ( sobota)
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm , wykrawać i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut .
Wyjąć i studzić na kratce .
Dekorowanie ( niedziela)
Zrobić lukier : do cukru pudru wkrapiać sok z cytryny tak aby osiągnąć konsystencję gęstej śmietany .
Przygotować bakalie do dekoracji : orzechy , migdały , żurawinę wiórki kokosowe itp.
Pierniczki smarować lukrem i dekorować . Po ostygnięciu przełożyć do puszek i słoiczków .
Na Święta będą idealnie mięciutkie . Zamknięte w słoiczku mogą stanowić ciekawy prezent dla bliskich :)
Smacznego !
Świąteczne pierniczenie:-) ma niezykły urok. Co roku oddaję mu się z wielką przyjemnością. A Twoje pierniczki cudne!
OdpowiedzUsuńśliczne :)
OdpowiedzUsuń