Lato niestety już dawno za nami ale ochota na letnie smaki została . Zwykle w ten sposób przygotowuję młodą kapustę , ale dlaczego by nie spróbować zrobić takiego dania z z jej włoskiej odmiany . Zawiera sporo witamin , jest niskokaloryczna w połączeniu z pomidorami tworzy smaczny dodatek do dania obiadowego , dodatek koperku przywołuje smaki lata :) Można ją zjeść również jak samodzielnie danie .
Składniki :
- główka kapusty włoskiej
- puszka pomidorów
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 łyżki koperku
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- olej
- sól
- pieprz
Kapustę poszatkować , marchewkę zetrzeć na tarce , dodać do kapusty . Pomidory z puszki rozdrobnić dodać do kapusty , wlać wody do połowy kapusty i gotować pod przykryciem do miękkości , pilnować aby nie zrobić ciapki :)
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju , dodać mąką zrobić zasmażkę i dodać do kapusty .
Doprawić solą i pieprzem do smaku , wsypać koperek i podawać .
Smacznego !
Aż mi ślina pociekła na przypomnienie takiej kapustki! Robię identycznie, tylko dawałam świeże pomidory. Fajny blog!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło , dziękuję :)
OdpowiedzUsuńzostała mi kapusta z gołąbków nie wiedziałam co z nią zrobić znalazłam Pani przepis dziekuję rewelacyjna kapusta do wszystkiego :):)
OdpowiedzUsuńCieszę się , że smakowała :)
OdpowiedzUsuńJa właśnie podobnie j/w zostało mi kapusty włoskiej z gołąbków a tu proszę taki fajny przepis właśnie zabieram się za krojenie kapusty dziękuję i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńSmacznego życzę :)
OdpowiedzUsuń