poniedziałek, 3 grudnia 2012

Smak lata czyli kapusta z pomidorami

Lato niestety już dawno za nami ale ochota na letnie smaki została . Zwykle w ten sposób przygotowuję młodą kapustę , ale dlaczego by nie spróbować zrobić takiego dania z z jej włoskiej odmiany . Zawiera sporo witamin , jest niskokaloryczna w połączeniu z pomidorami tworzy smaczny dodatek do dania obiadowego , dodatek koperku przywołuje smaki lata :) Można ją zjeść również jak samodzielnie danie .

Składniki :
  • główka kapusty włoskiej
  • puszka pomidorów 
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koperku
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • olej
  • sól
  • pieprz
Kapustę poszatkować , marchewkę zetrzeć na tarce , dodać do kapusty . Pomidory z puszki rozdrobnić dodać do kapusty , wlać wody do połowy kapusty i gotować pod przykryciem do miękkości , pilnować aby nie zrobić ciapki :)
Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju , dodać mąką zrobić zasmażkę i dodać do kapusty .
Doprawić solą i pieprzem do smaku , wsypać koperek i podawać .

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Aż mi ślina pociekła na przypomnienie takiej kapustki! Robię identycznie, tylko dawałam świeże pomidory. Fajny blog!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło , dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. została mi kapusta z gołąbków nie wiedziałam co z nią zrobić znalazłam Pani przepis dziekuję rewelacyjna kapusta do wszystkiego :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się , że smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja właśnie podobnie j/w zostało mi kapusty włoskiej z gołąbków a tu proszę taki fajny przepis właśnie zabieram się za krojenie kapusty dziękuję i pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)