Składniki na wywar :
- 5 udek z kurczaka
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- sól
- pieprz
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziele angielskiego
- lubczyk suszony
- żelatyna spożywcza na 2,5 l wody
- 3 jajka ugotowane na twardo
- groszek konserwowy
- listki pietruszki
- marchewka z wywaru
Przecedzić wywar , udka odłożyć do ostygnięcia , marchewkę pokroić na plasterki .
W wywarze rozpuścić żelatynę wg przepisu , przecedzić przez drobne sitko i odstawić .
Przygotować 10 salaterek , do każdej włożyć plasterek jajka , marchewki , kilka ziaren groszku i listki pietruszki .
Ostygnięte udka obrać , mięsko pokroić i włożyć do salaterek , zalać bulionem z żelatyną i po ostygnięciu wstawić do lodówki .
Smacznego !
jak jadałam mięsko, bardzo lubiłam taką drobiową galaretkę, ta mi się podoba bo jest klarowna, nie lubię jak galarety są mętne
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń