czwartek, 13 grudnia 2012

Kremolada maślano-miodowa z nutką świąteczną

Przepis na krem do smarowania chlebka , ciasta drożdżowego , naleśników lub dodatek do ciepłego mleka pitego pod kocykiem gdy śnieg za oknem pruszy.........
Inspiracja zaczerpnięta z tego przepisu . Ze swojej strony dodałam przypraw korzennych , które w tym okresie kojarzą się świątecznie .
Taką kremoladę pakujemy w słoiczek i mamy pyszny prezent świąteczny :)


Składniki :
  • słoiczek miodu ( 470g)
  • 150 g masła
  • 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 
  • laska cynamonu
  • 10 goździków
  • 3 ziela angielskie
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • 1 cm świeżego imbiru
Do garnka z grubym dnem wkładamy laskę cynamonu obrany i pokrojony imbir i pozostałe przyprawy  , zalewamy miodem , dodajemy masło i podgrzewamy mieszając .
Po rozpuszczeniu masła dodajemy mleko i gotujemy na wolnym ogniu15 minut często mieszając .
Po ostygnięciu przelewamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce .
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Oj,ten krem musi smakować obłędnie! :) Te przyprawy i słodycz... Na pewno wspaniale komponowałby się z placuszkami i owsiankami.

    OdpowiedzUsuń
  2. No faktycznie ! Myślę , że faktycznie szczególnie z owsiankami słoiczkowymi tworzył by niezły duet :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)