Troszkę czasu zajmuje przygotowanie ale potem już zupełny relaks a efekt smakowy jest niesamowity !
Składniki :
- długi pasek żeberek
- 0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
- ćwiartka kapusty włoskiej
- 1 cebula
- przyprawy : sól , pieprz , majeranek , oregano , kminek , papryka słodka , płatki chilli .
- olej
Na drugi dzień wyjąć z lodówki , wymieszać i smażyć do zrumienienia na patelni najlepiej grillowej , odstawić .
Kapustę kiszoną jak jest za kwaśna wypłukać.
Kapustę włoską pokroić w paski , cebulę w piórka .
Na patelnię po smażeniu żeberek wlać olej i wsypać cebulę , następnie kapustę włoską i lekko zrumienić , na koniec wrzucić kapustę kiszoną , doprawić do smaku i chwilę podsmażyć .
Naczynie żaroodporne wyłożyć warstwą kapusty , następnie ułożyć żeberka i znowu kapustę i żeberka , przykryć warstwą kapusty , wlać szklankę wody , przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 2 godziny .
Tyle naszej pracy , teraz możemy robić to na co mamy ochotę ;)
Po upieczeniu najlepiej zostawić żeberka na jakąś godzinkę w piekarniku a w międzyczasie można ugotować ziemniaczki i mamy pyszny obiadek .
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)