sobota, 8 grudnia 2012

Żeberka zapiekane w kapuście

Pyszne danie , które robi się samo a my możemy delektować się wolnym weekendem :)

Troszkę czasu zajmuje przygotowanie ale potem już zupełny relaks a efekt smakowy jest niesamowity !

Składniki :
  • długi pasek żeberek
  • 0,5 kg kapusty kiszonej z marchewką
  • ćwiartka kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • przyprawy : sól , pieprz , majeranek , oregano , kminek , papryka słodka , płatki chilli .
  • olej
Żeberka dzień wcześniej pokroić na pojedyncze kostki , posypać przyprawami i olejem wymieszać i wstawić do lodówki .
Na drugi dzień wyjąć z lodówki , wymieszać i smażyć do zrumienienia na patelni najlepiej grillowej , odstawić .
Kapustę kiszoną jak jest za kwaśna wypłukać.
Kapustę włoską pokroić w paski , cebulę w piórka .
Na patelnię po smażeniu żeberek wlać olej i wsypać cebulę , następnie kapustę włoską i lekko zrumienić , na koniec wrzucić kapustę kiszoną , doprawić do smaku i chwilę podsmażyć .
Naczynie żaroodporne wyłożyć warstwą kapusty , następnie ułożyć żeberka i znowu kapustę i żeberka , przykryć warstwą kapusty  , wlać szklankę wody , przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 2 godziny .
Tyle naszej pracy , teraz możemy robić to na co mamy ochotę ;)

Po  upieczeniu  najlepiej zostawić żeberka na jakąś godzinkę w piekarniku a w międzyczasie można ugotować ziemniaczki i mamy pyszny obiadek .


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)