piątek, 28 grudnia 2012

Galaretka z kurczaka

Nie lubię galaretki z nóżek wieprzowych  i w zastępstwie robię z  udek drobiowych . Taka jest zdecydowanie chudsza , smaczniejsza i delikatniejsza ,  można by rzec kobieca ;)

Składniki na wywar :
  • 5  udek z kurczaka   
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki 
  • 1 seler
  • 1 por
  • sól
  • pieprz
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziele angielskiego
  • lubczyk suszony 
  • żelatyna spożywcza na 2,5 l wody
Do dekoracji:
  • 3 jajka  ugotowane na twardo
  • groszek konserwowy
  • listki pietruszki 
  • marchewka z wywaru
Wszystkie warzywa na wywar pokroić i umieścić w garnku  , dodać  udka , przyprawy oprócz soli  (sól dodajemy na samym końcu  gotowania ) , zalać 2,5 l zimnej wody i gotować na wolnym ogniu do miękkości  udek , pod koniec posolić i doprawić do smaku .
Przecedzić wywar ,  udka odłożyć do ostygnięcia , marchewkę pokroić na plasterki .
W wywarze rozpuścić żelatynę wg przepisu , przecedzić przez drobne sitko i odstawić .
Przygotować 10 salaterek , do każdej włożyć plasterek jajka , marchewki , kilka ziaren groszku i listki pietruszki .


Ostygnięte  udka obrać , mięsko pokroić i włożyć do salaterek , zalać bulionem z żelatyną i po ostygnięciu wstawić do lodówki .




Smacznego !

2 komentarze:

  1. jak jadałam mięsko, bardzo lubiłam taką drobiową galaretkę, ta mi się podoba bo jest klarowna, nie lubię jak galarety są mętne

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)