wtorek, 18 grudnia 2012

Śledzie w zalewie pomidorowo-octowej

Przepis na te śledzie zaczerpnięty z tego bloga . Robiłam je ściśle wg przepisu i jak zapewnia autorka są rewelacyjne , znikają w mgnieniu oka!
Na pewno będę je robiła nie tylko na Święta  :)

Składniki :
  • 1 kg śledzi zielonych ( płaty)
  • 3 cebule
  • 1 szkl. wody
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. octu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • ziele angielskie 
  • listki laurowe 
Cebulę pokroić w piórka , wrzucić do garnka wlać wodę  i dodać wszystkie składniki  , zagotować .
Płaty śledziowe przekroiłam na połówki i po zagotowaniu zalewy należy je do niej włożyć na 4 minutki .
Przygotować słoiki , wyławiać do nich śledzie i zalewać zalewą . Przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej w sejfie bo nie ma pewności , że dotrwają do Świąt ;)

Smacznego !

5 komentarzy:

  1. moja Babcia robi je co roku :]
    są smakowite.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo mi miło że smakowały, przekażę mojej mamie bo od niej mam przepis :) pozdrawiam i Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zielone to zwykłe matiasy?Nie orientuję się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Matyjasy to te solone, a do tego przepisu potrzebne są śledzie zielone surowe, ewentualnie inna ryba surowa ale ze skórą, żeby mięsko się nie rozpadło.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)