poniedziałek, 10 września 2012

Fasolka szparagowa z suszonymi pomidorami

Szybka i bardzo smaczna przekąska. Można ją wykorzystać do dania głównego obiadowego , jako lekką kolację lub przystawkę . 
Fasolka szparagowa jest cennym warzywem bo zawiera bardzo duże ilości minerałów i witamin oraz cennego błonnika a przy tym jest bardzo mało kaloryczna .
Skoro więc mamy taką dietetyczną bazę to możemy sobie pozwolić na bardziej kaloryczny dodatek czyli pomidory suszone w oleju . Choć olej nie taki wcale straszny , ponieważ pomaga naszemu organizmowi w przyswojeniu witamin rozpuszczanych w tłuszczach . Takie pomidory zawierają ich bardzo wiele , skoro są wysuszone to w małej ilości kryje się więcej bogactwa , bowiem z kilkunastu kilogramów świeżych pomidorów otrzymuje się 1 kg suszonych !
Pomidory zawierają antyutleniacze (zapobiegają nowotworom) , wit. A,K,- rozpuszczalne w tłuszczach czyli olej jest tutaj naszym dobroczyńcom :) , wit. C oraz wit. z B , a także wiele cennych minerałów i mikroelementów .
Polecam również na zimno zabrać za sobą na lunch do pracy .

Składniki :
  • 2 garści fasolki szparagowej ( zielonej lub żółtej ) 
  • 2 łyżki koperku 
  • 1 cebula
  • 6 pomidorów z zalewy
  • olej z zalewy 
  • sól
  • pieprz
Fasolkę gotujemy na parze ok. 8-10 minut .
Cebulę kroimy w piórka i smażymy do lekkiego zrumienienia na oleju (ze słoiczka z pomidorami suszonymi) .
Pomidory kroimy w drobne paseczki .
Koperek siekamy .
Gorącą fasolkę łączymy z podsmażoną cebulą , pomidorami i koperkiem . Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem , pomidory są na tyle aromatyczne , że nie potrzebujemy innych przypraw .

Smacznego !

2 komentarze:

  1. smaczna propozycja - bardzo lubię suszone pomidory więc myślę, że spodoba mi się to danie

    Pozdrawiam i zapraszam Jagienka

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmmmmmmmm, wygląda bardzo smakowiecie:)
    Ciekawe połączenie smaków i kolorów
    pozdrawiam
    Bożena BW

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)