niedziela, 23 września 2012

Dyniowe ciasto z malinami - przepyszne !

Dyni ciąg dalszy i końca nie widać :) Jest pyszna i bardzo zdrowa oraz przez swoją neutralność smaku można ją wykorzystać na wiele sposobów , co widać w starszych postach . 
Dzisiaj propozycja ciasta z jej wykorzystaniem , dzięki niej ciasto jest wilgotne i długo utrzymuje świeżość , jedyną wadą jest oczywiście to , że szybko znika w niewyjaśnionych okolicznościach ;)
 Składniki :
( proporcje na tortownicę z kominem )

  • kostka masła
  • szklanka cukru brązowego
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka musu z dyni ( surową dynię pieczemy w piekarniku ok. 40 minut w 200 stopniach)
  • szklanka maliny
  • cukier puder do lukru + sok z cytryny
Piekarnik nastawić na 180 stopni . 
Masło roztopić i  studzić .
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem , wlać masło , mus z dyni , żółtka , wymieszać .
Białka ubić na sztywno , wmieszać delikatnie do ciasta , wrzucić maliny i wymieszać , przelać do formy .
Wstawić do nagrzanego piekarnika , piec ok. 40 minut .
Po wyjęciu posypać cukrem pudrem lub polać lukrem . W tym celu wsypać cukier puder do miseczki , wkropić sok z cytryny aby konsystencja była jak gęste ciasto naleśnikowe .
Posmarować ciasto pędzelkiem .

Smacznego !

Już zniknęło , lecę po dynię , pa!

3 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie dyni z malinami. Ciacho super! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dyni i malin u nas w ogrodzie pod dostatkiem, strasznie mi się to ciasto podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. To zbieraj z ogrodu i zachęcam do pieczenia ! Ja nie mam ogrodu niestety więc pozostaje sklep ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)