czwartek, 2 sierpnia 2012

Grzyby i ryby

Uwielbiam lato nie tylko ze względu na ciepło , ale również ze względu na bogactwo natury jedzeniowej ;)
Grzybki , rybki ... łowię ryby ale nie ekstremalnie . Nie jestem typem wędkarza na każdą pogodę . Lubię łowić ryby i przy okazji poleniuchować na leżaku , zjeść coś smacznego z grilla . 
Nie ciągnie mnie w zimę na łowienie spod lodu . Zimą to najlepiej posiedzieć przy rozpalonym kominku z lampką dobrego winka :)
Ale skoro lato w pełni , znowu zapowiadają upały ........polecam na lekki obiad dorsza z sosem z kurek . Ten sos ugotowałam 2 lata temu i od tego czasu często gości na moim stole w towarzystwie ryb , makaronu lub ryżu . Prosty w przygotowaniu i jednocześnie smaczny.
Polecam go jako dodatek do ryb , bo ryby i grzyby lubią chodzić w parze :)
Składniki na sos :
  • 30 dag kurek
  • 300 ml śmietany 18% ( jak ktoś może sobie pozwolić to może być 30% :)
  • sól
  • pieprz
  • olej
Kurki płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki .
Podsmażamy a następnie dusimy na patelni ok. 20 minut .
Wlewamy śmietankę i mieszamy . Czekamy aż śmietana się zredukuje i sos osiągnie pożądaną gęstość .
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem .

Do takiego sosu pasuje rybka , ja polecam  
dorsza zapiekanego w piekarniku  :







Składniki :
  • filety z dorsza
  • cytryna
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • pomidor 

  • Dorsza  solimy , pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny , odstawiamy na pół godzinki .
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem , wykładamy plastrami cytryny, dolnymi gałązkami z pęczka koperku .
  • Dorsza układamy na cytrynie , pomidora przekrojonego na pół wkładamy pomiędzy kawałki ryby . Skrapiamy olejem i wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika . Pieczemy ok. 30-40 minut w zależności od wielkości filetów .
Tulipan ?   :)
  • Podajemy z fasolką szparagową ugotowaną na parze ok. 10 minut . Większym głodomorom dokładamy ziemniaczki :)
  • Pomidora obieramy ze skóry , kroimy i układamy obok ryby , dodaje świeżości całemu daniu .
  • Posypujemy koperkiem i świeżo mielonym pieprzem 

Smacznego !

3 komentarze:

  1. Witaj Beatko:)
    Niby zwykła rybka, niby normalny obiad, ale nie! U Ciebie nie może być normalnie pomimo środka tygodnia pracy! I wiesz co? DLA MNIE TO WŁAŚNIE JEST REWELACJA. Jesteś niesamowita!!!
    Życzę Ci następnych pomysłów, a ja z chęcią tu będe zaglądała, bo to sama przyjemność.
    pozdrawiam serdecznie
    BW

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i dla takich komentarzy warto !
      Dziękuję :)

      Usuń
  2. W tej sytuacji pędzę na Bałtyk :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)