wtorek, 26 marca 2013

Deserowe Jaja Wielkanocne

 Jajka wylądowały w cieście a w w skorupki wskoczyła galaretka . Takie jajo podane na gnieździe z bitej śmietany uświetni każdy posiłek :)

Składniki :
  • 2 galaretki o różnych kolorach , ja miałam żółta i zieloną
  • skorupki po jajkach - ja miałam 5 sztuk
Jajka należy wyparzyć , zrobić dziurkę nożykiem an szerszym końcu i wylać jajko do miseczki . Takie skorupki najlepiej umyć pod bieżącą wodą a następnie ponownie wyparzyć wrzątkiem .
Ustawić na kieliszkach otworem do góry .
Galaretki rozpuścić osobno w połowie ilości wody .
Studzimy i jak będą gęste wlewamy jeden kolor w moim przypadku żółty  do skorupek łyżeczką , wkładamy do stężenia .
Po stężeniu wyciągamy i wlewamy drugi kolor , wstawiamy ponownie do lodówki, najlepiej na noc .
Na drugi dzień obieramy jak jajka , jeśli biała błonka zostanie na galaretce to łatwo zejdzie pod kranem z ciepłą wodą .

Teraz to już własna inwencja twórcza w kwestii dekorowania . Ja podałam takie galaretki na piance z serowej bitej śmietany .

Masa na gniazdka:
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 150g serka typu Bieluch
  • cukier puder do smaku 
Śmietanę ubijamy na sztywno .
Serek mieszamy z cukrem i do niego po łyżce wkładamy  śmietanę , ubijamy mikserem . Dosładzamy do smaku cukrem pudrem .

5 komentarzy:

  1. pięknie wyglądają, dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! Wyglądają świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. It makes me hungry everytime I look at it. what a great idea!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. It makes me hungry just looking at it. What a great idea!!! Proud of you sis...

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysl.JESTEM DUMNA Z CIEBIE CORECZKO XO M:-)a

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)