piątek, 12 października 2012

Matyjasy na swojsko

Wybór takich filetów śledziowych w sklepach jest bardzo duży ale jednak co swoje to swoje . Możemy sobie dobrać smak wg własnego gustu no i jeszcze ta satysfakcja , że zrobione własnoręcznie .
Tak przyrządzone filety śledziowe można przechowywać w lodówce przez ok.3 tygodnie ( dłuższego terminu nie mogę podać bo nigdy nie wytrwały dłużej :)
Idealne na Święta , przygotowujemy wcześniej i mamy jedno danie z  głowy .

Składniki :
  • 10 filetów śledziowych 
  • 1 duża cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • olej ( ja dodałam aromatyzowanego czosnkiem i rozmarynem)
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka cukru
Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez ok. godzinę , zmieniając wodę co 15-20 minut . Długość moczenia zależy od poziomu słoności filetów , wiec po godzinie można spróbować czy są zjadliwe .
Cebulę i ogórki pokroić w kostkę , włożyć do miski . Dodać pokrojoną pietruszkę , ocet , musztardę , olej , pieprz , cukier i wymiesza - ilość przypraw dopasować do własnego smaku .
Wymoczone filety pokroić w paseczki i wrzucić do marynaty , wymieszać i wstawić do lodówki najlepiej na noc ale im dłużej się marynują tym są smaczniejsze :)
Smacznego !

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)