Surówka jest pyszna , kolorowa i dzięki imbirowi orzeźwiająca . Szczególnie polecam w sezonie jesienno - zimowym , bo bardzo dobrze wpływa na nasz układ odpornościowy !
Składniki :
- kawałek dyni(tyle by wyszły 2 szklanki tartej)
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- pół cebuli
- 1 cm plasterek imbiru(jak ktoś lubi może dodać więcej )
- natka pietruszki
- pół łyżeczki soli
- płatki chilli
- łyżeczka miodu
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy truflowej ( lub z oliwek)
Dynię , marchew i jabłko obrane ze skórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach .Imbir zetrzeć na drobnych oczkach .
Cebulę pokroić w kostkę , pietruszkę posiekać .
Wszystkie składniki wymieszać , dodać sos przygotowany wcześniej , wymieszać i podawać do obiadu , mniam......
Smacznego !
Przypomniałaś mi, że muszę kupić imbir ;-) Bardzo smakowicie prezentuje się Twoja surówka;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie
Malwinna
Ano , imbir w tym czasie to podstawa :)
OdpowiedzUsuńMasz tyle przepisów z dyni, ze chyba ją polubię:) Zacznę od tej surówki:) Podoba mi sie:)
OdpowiedzUsuńprofil jest super przepisy też ale muszę je sama przerabiać [nie mogę jeść żadnej papryki]
OdpowiedzUsuńW tej sałatce można pominąć papryczkę....smak można zaostrzyć pieprzem :)
OdpowiedzUsuń