Są one bogate błonnik, cynk, lecytynę, magnez, witaminę E, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko, źródłem składników odżywczych.
Spożywanie pestek dyni ma całą gamę dobroczynnych dla naszego organizmu właściwości. Nasiona dyni pełnią rolę ochronną w zapobieganiu miażdżycy, tworzeniu się skrzepów we krwi i odczynom zapalnym, rozwoju komórek nowotworowych, spowalniają procesy starzenia się organizmu, działają uspokajająco, zapobiegają przerostowi prostaty oraz są pogromcą pasożytów jelitowych. Mają dobroczynny wpływ na naszą odporność, prawidłowy wzrost i rozwój oraz właściwy stan skóry. (źródło)
Myślę , że po takim wstępie już u nikogo pestki nie wylądują w koszu :)
Takie pestki można w bardzo prosty sposób przygotować do chrupania np. przed TV :)
Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do całkowitego ostygnięcia , przechowujemy najlepiej w torebkach papierowych .
Smacznego !
Uwielbiam pestki z dyni :) Zwłaszcza takie zrumienione, mmm!
OdpowiedzUsuń