poniedziałek, 15 października 2012

Zdrowa jesienna przystawka z dynią i boczniakiem

Coś zdrowego , coś lekkiego , coś smacznego na wieczorną przekąskę i najważniejsze :  mało kaloryczne ;)
Zdrowe boczniaki -(w medycynie chińskiej i japońskiej uważane są za produkt przedłużający życie , obniżają poziom cukru i cholesterolu , wzmacniają odporność i mają działanie antynowotworowe !)  i super zdrowa dynia( bogata w: białko, witaminę A i C, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B )  stanowią zgrany jesienny duet .
Myślę , że po takim wstępnie u wielu znajdzie się taka przekąska na stole ;)

Składniki :
  • dynia ( u mnie hokkaido ulubiona)
  • opakowanie boczniaków
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • zioła prowansalskie
  • olej
  • sok z cytryny
Dynię pokroić na małe kawałki skropić olejem , przyprawić solą , pieprzem i ziołami - wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 40 minut .

Boczniaki opłukać , odciąć ogonki , skropić olejem i sokiem z cytryny , przyprawić solą , pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę .

Na 10 minut przed końcem pieczenia dyni , rozgrzać patelnię grillową i smażyć grzybki z obu stron na rumiano .

Podawać razem na talerzu , pychotka !
Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)