Sałatki majonezowe i potrawy smażone o tej porze , zemszczą się jak nic dodatkowymi centymetrami tu i ówdzie :(
Żeby jednak goście głodni nie wyszli , proponuję talerz z lekkimi przystawkami , który świetnie pasuje do czerwonego wina ;)
Gościom smakowało (zakładam , że mówili prawdę;) , więc polecam serdecznie .
Jak przyjęcie zaczynamy wcześniej można taki talerz podać przed daniem głównym . Różnorodność smaków , skutecznie rozbudza nasze kubki smakowe :)
Zaletą takiego talerza jest fakt , że wszystko możemy przygotować wcześniej a później tylko szybko podgrzać i nałożyć na talerze, nie zostawiając gości na długo samych sobie...
Poniżej opisuję kolejność przygotowań ...
Składniki na koszyczki cukiniowe :
(proporcje na 12 sztuk)
- ciasto francuskie(gotowe ze sklepu)
- kostka twarogu
- 2 cukinie
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- oregano
Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi foremki do muffinek - wstawiamy do lodówki.
Farsz:
Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę na oleju , dodajemy odciśniętą z soku cukinię , dodajemy starty na tarce czosnek .
Smażymy ok. 15 minut , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i oregano . Odstawiamy do ostygnięcia .
Po ochłodzeniu dodajemy twaróg , jajko i wszystko mieszamy , odstawiamy do czasu przybycia gości .
Wieżyczka z bakłażana :
( 5 wieżyczek)
- 1 bakłażan
- 2 pomidory
- 2 kulki mozzarelli
- olej
- sól
- pieprz
- oregano
Pomidora kroimy w plastry .
Ser kroimy w plastry.
Jak bakłażan będzie już pokryty kroplami z wody , osuszamy go , posypujemy pieprzem , solą i oregano . Skrapiamy oliwą i smażymy na patelni grillowej do uzyskania ciemnych pasków .
Odkładamy do foremki żaroodopornej , razem z plastrami pomidorów .
Figi zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej :
(tyle fig ile osób)
- figa świeża
- szynka szwarcwaldzka
- ser feta
- oregano
Goście przyszli , czas na przygotowanie :
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni . Wkładamy 2 blaszki i nastawiamy na termoobieg .
Koszyczki z ciastem francuskim wypełniamy farszem z cukinii i wkładamy do piekarnika na górną blaszkę na ok. 25 minut
Po 10 minutach na dolną blaszkę wkładamy naczynie z bakłażanem i figami na dalsze15 minut.
W tym czasie przygotowujemy talerze , w tym celu wykładamy sałatę , pomidorki koktajlowe , paprykę , ser feta .
Na tak wystrojone talerze , wykładamy nasze zapieczone przystawki :
Koszyczki jak są , figi jak są . Natomiast bakłażana przekładamy plastrami pomidora i mozzarelli , układając wieżyczki .
Jeszcze dodatkowo dla urozmaicenia , można dać krewetki smażone na masełku z czosnkiem i pietruszką .
Polewamy wszystko sosem balsamico - ocet balsamiczny wlewamy do garnka i gotujemy do odparowania połowy , dodajemy miód do smaku , mieszamy i polewamy talerz z przystawkami .
Posypujemy grubo zmielonym pieprzem i szczyptą soli .
Smacznego !
są i moje ulubione figi!
OdpowiedzUsuńsuper pomysł i jak smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńAleż wspaniałości na tych talerzach...:-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł i jak to wygląda ......
OdpowiedzUsuńniestety chyba jeszcze nie moja liga :-(
Witaj Beatko
OdpowiedzUsuńWróciłam z wesela, było cudownie, jedzenie super. Jednak - to co pokazałaś u siebie zawstydziłoby kucharza - pomysł rewelacyjny, smak pewnie również.
Powtórzę za poprzednikiem(czką) - daleko mi do Ciebie:(
Bożena BW