piątek, 5 października 2012

Talerz przystawkowy

Co podać na późne spotkanie  ? 
Sałatki majonezowe i potrawy smażone o tej porze , zemszczą się jak nic dodatkowymi centymetrami  tu i ówdzie :( 
Żeby jednak goście głodni nie wyszli , proponuję talerz z lekkimi przystawkami , który świetnie pasuje do czerwonego wina ;)
Gościom smakowało (zakładam , że mówili prawdę;) , więc polecam serdecznie . 
Jak przyjęcie zaczynamy wcześniej można taki talerz podać przed daniem głównym . Różnorodność smaków , skutecznie rozbudza nasze kubki smakowe :)
Zaletą takiego talerza jest fakt , że wszystko możemy przygotować wcześniej a później tylko szybko podgrzać i nałożyć na talerze, nie zostawiając gości na długo samych sobie...
Poniżej opisuję kolejność przygotowań ...

Składniki na koszyczki cukiniowe :
(proporcje na 12 sztuk) 

  • ciasto francuskie(gotowe ze sklepu)
  •  kostka twarogu
  • 2 cukinie
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki , dodajemy troszkę soli i odstawiamy

Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi foremki do muffinek - wstawiamy do lodówki.
Farsz:
Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę na oleju , dodajemy odciśniętą z soku cukinię , dodajemy starty na tarce czosnek .
Smażymy ok. 15 minut , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i oregano . Odstawiamy do ostygnięcia .
Po ochłodzeniu dodajemy twaróg , jajko i wszystko mieszamy , odstawiamy do czasu  przybycia gości .

 Wieżyczka z bakłażana :
( 5 wieżyczek)
  • 1 bakłażan
  • 2 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli 
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • oregano
Bakłażana kroimy w plastry , posypujemy solą i odstawiamy na bok.
Pomidora kroimy w plastry .
Ser kroimy w plastry.
Jak bakłażan będzie już pokryty kroplami z wody , osuszamy go , posypujemy pieprzem , solą i oregano . Skrapiamy oliwą i smażymy na patelni grillowej do uzyskania ciemnych pasków .
Odkładamy do foremki żaroodopornej  , razem z plastrami pomidorów .

Figi zapiekane w szynce szwarcwaldzkiej :
(tyle fig ile osób)

  • figa świeża
  • szynka szwarcwaldzka 
  • ser feta 
  • oregano
Figę nacinamy na krzyż od góry , ściskając dolną część rozchylamy i na górę kładziemy kosteczkę fety . Całą figę owijamy plastrem szynki , odkładamy do naczynia żaroodpornego , skrapiamy olejem i posypujemy oregano i pieprzem.

Goście przyszli , czas na przygotowanie :

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni . Wkładamy 2 blaszki i nastawiamy na termoobieg .

Koszyczki z ciastem francuskim wypełniamy farszem z cukinii i wkładamy do piekarnika na górną blaszkę na ok. 25 minut

Po 10 minutach na dolną blaszkę wkładamy naczynie z bakłażanem i figami na dalsze15 minut.

W tym czasie przygotowujemy talerze , w tym celu wykładamy sałatę , pomidorki koktajlowe , paprykę , ser feta .

Na tak wystrojone talerze , wykładamy nasze zapieczone przystawki :

Koszyczki jak są , figi jak są . Natomiast bakłażana przekładamy plastrami pomidora i mozzarelli , układając wieżyczki .
Jeszcze dodatkowo dla urozmaicenia , można dać krewetki smażone na masełku z czosnkiem i pietruszką .

Polewamy wszystko sosem balsamico - ocet balsamiczny wlewamy do garnka i gotujemy do odparowania połowy , dodajemy miód do smaku , mieszamy i polewamy talerz z przystawkami .
Posypujemy grubo zmielonym pieprzem i szczyptą soli . 

 Smacznego ! Sprawdzone menu na imprezy!

5 komentarzy:

  1. super pomysł i jak smakowicie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wspaniałości na tych talerzach...:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł i jak to wygląda ......
    niestety chyba jeszcze nie moja liga :-(

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Beatko
    Wróciłam z wesela, było cudownie, jedzenie super. Jednak - to co pokazałaś u siebie zawstydziłoby kucharza - pomysł rewelacyjny, smak pewnie również.
    Powtórzę za poprzednikiem(czką) - daleko mi do Ciebie:(
    Bożena BW

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga , miło mi będzie jak zostawisz ślad po sobie :)